Chrzan- niepozorny korzeń, kryje w sobie wiele walorów odżywczych i zdrowotnych. Ma ostry smak i intensywny zapach, jego liście mają właściwości konserwujące- owinięta w nie żywność (jak mięso, wędliny, masło, sery) dłużej zachowuje świeżość. Odpowiedzialne są za to glikozydy siarko cyjanowe, które nadają chrzanowi także właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze. Jest niskokaloryczny- 50 kalorii/100g.
Chrzan:
– to bogactwo składników mineralnych, m.in.: potas, magnez, żelazo, siarkę,
wapń, cynk, mangan, fosfor;
– to źródło witamin : A, E oraz z grupy B,
– zawartość kwasu askorbinowego jest pięć razy większa niż w cytrynie
– zawiera przeciwutleniacze, bioaktywne związki chemiczne wykazujące działanie
antynowotworowe
– zawiera lizozym i alkohol fenyloetylowy, co sprawia, że jest uważany
naturalnym antybiotykiem (działanie podobne do działania czosnku)
Zastosowanie:
– leczenie przeziębienia – syrop z chrzanu lub utarty chrzan wykazują działania
rozgrzewające, pomaga obniżyć gorączkę, zwalczając jednocześnie bakterie i
wirusy
– leczenie grypy
– zwalczanie infekcji górnych dróg oddechowych – ułatwia odkrztuszanie, olejki
eteryczne pomagają udrożnić nos
– wspomaga odporność
– leczenie reumatyzmu – chrzan pobudza krążenie krwi, łagodzi obrzęki,
przywraca ruchomość stawów
– chrzan wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe- regularne spożywanie
chrzanu chroni przed nowotworami pęcherza moczowego, żołądka, płuc oraz
przełyku
– wspomaga pracę przewodu pokarmowego
– pobudza apetyt i pozwala zadbać o zdrowie jamy ustnej
– sok z chrzanu wspomaga pracę wątroby i pozwala na szybką regenerację jej
komórek
– stymuluje produkcję żółci
– spożywany także w celach odkwaszania i odtrucia organizmu z toksyn
– dobrze reguluje poziom złego cholesterolu we krwi
Przeciwwskazania:
– nie powinny go spożywać osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka oraz dwunastnicy- ostry chrzan może dodatkowo podrażniać śluzówkę i wzmagać dolegliwości
– nie jest zalecany dla borykających się z problemami tarczycy
– nie podawać dzieciom poniżej 3 roku życia
– spożywany w nadmiarze może powodować nudności, przekrwienie błon śluzowych i nasilić potliwość skóry
Rzeżucha- jest pikantną o ostrym smaku i zapachu niepozorną roślinką. Ze względu na swoje cudowne właściwości, powinna gościć w naszych potrawach przez cały rok. Zimą i na przedwiośniu z powodzeniem zastąpi pełnowartościowe warzywa. Ma ogromną wartość odżywczą.
– źródło witaminy C, A, B, PP, K
– ogromne bogactwo soli mineralnych, żelaza, magnezu, chromu
– ogromne bogactwo wapnia (druga po orzechach laskowych)
– bogata w jod
Zastosowanie:
– działa moczopędnie, ale nadmiar może spowodować stan zapalny pęcherza; wystarczy zjeść dziennie kilka porcji wielkości łyżeczki
– była stosowana przy owrzodzeniach skóry
– przy pasożytach jelit
– poprawia apetyt dzieciom
– powinna znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży oraz dzieci
– przy dolegliwościach reumatycznych, anemii, chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia
– ważna dla osób cierpiących na osteoporozę
– polecana cukrzykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi
– wspomaga prawidłową pracę trzustki, ze względu na zawartość chromu
– zbawienna dla urody, dzięki zawartości glikozydu izosiarkocyjanowego (siarki), który wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu
– oczyszcza krew- uważa się, że może leczyć trądzik, łojotok i inne dolegliwości dermatologiczne
Najpopularniejsze podczas Świąt Wielkanocnych są JAJKA. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorosły człowiek może zjeść nawet 10 jaj tygodniowo.
Jajka:
– źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm
– bogate źródło witaminy A, E, D, K, witamin z grupy B
– bogate źródło składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu
– żółtko zawiera beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA, UVB i poprawia widzenie
Jedno jajko (ok. 56g) zawiera ok. 80 kalorii (60 kcal żółtko, 20 kcal białko)